Vinberget i Velamsund

Dåtid, Nutid och Framtid.

Världens nordligaste äldsta vingård...

...men utan historia om något vin gjort ifrån denna plats! 

För att ändra på det behöver vi förstå hur Vinberget ska skötas på bästa sätt och målet mitt är att göra denna gamla vingård i stockholms innerskärgård till en fin och välfungerande plats på hållbara metoder. Ett projekt där även kommunen är med mig och på deras hemsida kring Velamsund och Vinberget finns mer spännande läsning. Läs mer

Ett regenerativt jordbruk på 59e breddgraden

Redan tidigt i min sommelierutbildning lärde jag mig att vingårdar generellt sett ligger på mellan 30e - 50e breddgraden. Annars är det för varmt eller kallt för vinodling.

Vinberget anno 1670 ligger dock på 59e breddgraden och det finns historia om även fler och ännu äldre vingårdar på dessa breddgrader. Gissningsvis har man sen länge haft en god kunskap kring vinodling i Sverige och Norden. I dessa spår vill jag jobba även med Vinberget

För att bevara historien och ansvarsfullt leda Vinberget framåt tror jag därför på ett hållbart jordbruk i kombination med ett mer klassiskt ekologiskt vingårds tänk. Där målet är att skapa en plats i god balans mellan människa, djur och natur. För att fungera väl som vingård även på längre sikt. 

Bokashi, Biokol, Nässel-vatten, Bakterier, Trämull, Soltimmar och Stenmurar.

Mer på myllan än på druvan.

I dag består Vinberget av ca 200 st. vinrankor, där ca 100 st. av dem är på ett väldigt tidigt stadie och ej stora nog att bära druvor till vin. Inom tre till fyra år hoppas jag de kan det och för att komma dit är det förutsättningarna vi jobbar med. Vårt arbetet kan idag därför liknas mer vid ett jordbruk än en vingård. Men det är vår väg framåt och den jag tror på. 

För människa, djur och natur samt med största respekt för vårt historiska arv och framtid.

Denna sida använder cookies. Genom att fortsätta godkänner du vår användning av cookies.OK