Vinberget i Velamsund

Dåtid, Nutid och Framtid.

Sveriges äldsta vingård...

...men utan något vin gjort ifrån denna plats! 

För att ändra på det behöver vi förstå hur Vinberget ska skötas på bästa sätt och målet mitt är att göra denna gamla vingård i Stockholms skärgård till en fin och välfungerande plats, på hållbara metoder. Ett projekt där även kommunen är med mig och på deras hemsida kring Velamsund och Vinberget finns mer spännande läsning. Läs mer

Vingård på 59e breddgraden.

Redan tidigt i min sommelierutbildning lärde jag mig att vingårdar (generellt sett) ligger mellan 30e - 50e breddgraden. Annars är det för varmt eller kallt för vinodling.

Denna vingård ligger dock på 59:e breddgraden och det finns historia om att även fler och äldre vingårdar funnits här i norden, kring dessa breddgrader. Gissningsvis har man sen länge haft en god kunskap kring vinodling här och i dessa spår vill jag jobba vidare här på Vinberget

För att bevara historien och ansvarsfullt leda Vinberget väg framåt tror jag på en ekologisk vingård och hållbart jordbruk där målet är att skapa en plats i god balans mellan människa, djur och natur. För att fungera väl som vingård även på längre sikt.

Bokashi, Biokol, Gödsel, Soltimmar och Stenmurar. 

Mer på myllan än på druvan.

I dag består Vinberget av drygt 300st. vinrankor, och där ca 200st. av dem är på ett väldigt tidigt stadie och ej stora nog att bära druvor till vin. Inom tre till fyra år hoppas jag de kan det och för att komma dit är det förutsättningarna vi jobbar med. Arbetet här kan idag därför liknas mer vid ett jordbruk än en vingård. Men det är vår väg framåt, den jag tror på. 

För människa, djur och natur samt med största respekt för vårt historiska arv och framtid.

Vinberget i framtiden

Att få vara vinbonde här på Vinberget i Velamsund är en dröm som går i uppfyllelse. (Även om jag kanske inte såg det lika klart innan tiden här.)

Med det ser jag också ett ansvar att en dag även kunna lämna platsen vidare i gott skick till nästa generation. Därav är allt som görs här idag av största respekt för vingården, natur och klimat.

För även om det är min dotter eller någon annan som en dag tar över vill jag med varm hand kunna lämna den vidare och att den ska få leva vidare lång tid till även efter mig. 

Vinberget i Velamsund
Vingård - Igår, Idag och Imorgon

Denna sida använder cookies. Genom att fortsätta godkänner du vår användning av cookies.OK