Om Druvkraft

Vilja, Vingård och Värdskap.

Livet som vinbonde här på Vinberget i Velamsund.


Ett första steg. ”Lång historia kort"

Mitt första jobb var som tennistränare och efter det fortsatte det inom mat, gastronomi och service. Bland annat på en vingård i Bordeaux.

Tiden i Bordeaux var både skoj, utmanande och god inspiration till en sommelierutbildning. För att lära mig än mera om vin och att kunna jobba vidare med det inom gastronomi- och serviceyrket. 

Att vara sommelier är kul, men det finns ofta något jag saknar varje gång jag provar ett gott vin. Då vill jag vara på den plats där det kommer ifrån och lära mig mer om hur det är gjort. Ett intresse och nyfikenhet större än bara vinet i mitt glas. 

Sommaren 2017 stöter jag på Vinberget i Velamsund för första gången. En då övergiven plats och jag kan ej längre motstå min inre drivkraft. Jag vill ta hand om denna gamla vingård, lära mig mera om den, samt om vinodling här på hemmaplan.

Tänker stort, börjar smått.

Det gjorde mig ledsen att se vingården övergiven och igenväxt och jag minns att jag tänkte; Det måste finnas ett bra sätt att vårda vingården på, men hur?

Frågorna jag ställde mig, gav mig ungefär samma svar: Med gott Ledarskap - för naturen här och som kan leda den i rätt riktning. 
Ett ledarskap jag inspireras av, med liknelser till; Service, Värdskap, Idrott, Glädje och Utveckling.

Får vingården växa på bästa sätt, ger den oss en vacker plats och goda druvor till vin.

Våren 2020 tar min resa fart här på vingården och sommaren 2022 hade jag min första vinprovning härifrån. En spännande resa har börjat och vem vet hur långt det kan leda? 

Odling på elitnivå.

Idrott, gastronomi och vinodling ser jag vissa tydliga likheter med! Är det bra skapar det lättare intresse för sig!  

För vem vill betala för att se en medioker match? Dricka ett halvdant vin? Eller äta en ej vällagad maträtt? 

Som jag ser det är det i samtliga fall även förutsättningarna som tar oss till målet och är de inte bra nog måste vi göra dem det! Lyckas vi vinner vi; Publiken, Gästerna och det goda Vinet.

// Johan Gustafson
Vinbonde med bakgrund inom tennis, gastronomi och service.

Denna sida använder cookies. Genom att fortsätta godkänner du vår användning av cookies.OK