Om Druvkraft

Om hållbarhet, förutsättningar och värdskap på en vingård.


Ett första steg.

Mitt första jobb var som tennistränare, från barn till vuxna och tävlingsspelare. (Ett jobb jag nu är tillbaka på igen och ser som ett kul extrajobb.) 

Efter det fortsatte det sen inom gastronomi och service, bland annat på en vingård i Bordeaux.

Tiden i Bordeaux var både skoj, utmanande och bra inspiration till en sommelierutbildning. Att jobba med dryck är spännande och intressant men dock finns det alltid något jag saknar var gång jag provar just ett vin. Då vill jag vara på platsen det kommer ifrån och lära mig mer om metoderna i hur det görs! 

En dag stöter jag på Vinberget i Velamsund. En då gammal övergiven vingård och kan ej längre motstå min inre drivkraft. Jag vill bli vinbonde !!   

Någon egentlig vinbonde ser jag mig dock inte som, inte än! Vinberget är heller inte någon egentlig vingård, inte än! 
Jag ser arbetet här som en lärdom i att förstå Vinbergets förutsättningar till växtkraft och hur vi bäst når dit. "Med nyfikenhet, glädje och goda samarbeten kryssar jag framåt."

Vilja, Vingård och Värdskap

Mellan åren 2017 till 2019 besökte jag vid flera Vinberget i Velamsund, övergivet och vildvuxet. Det gjorde mig ledsen att se vingården på detta vis och jag minns att jag tänkte; Det måste finnas ett bättre sätt att vårda denna plats på, men hur? 

Varje fråga fick ungefär samma svar: Med gott Ledarskap - för naturen här och som kan leda den i rätt riktning. 
En typ av processtyrt ledarskap jag inspireras av, med liknelser till; Värdskap, Idrott, Utveckling och Glädje.

Om vingården får växa på bästa sätt, ger den oss en vacker plats och goda druvor.

Odling på elitnivå.

Tävlingstennis, gastronomi och vinodling har vissa saker gemensamt, som jag ser det! Det måste exempelvis vara bra nog för att vilja upplevas, annars är det ointressant! 

För vem vill betala för att se en dålig match? Dricka ett sämre vin? Eller äta en ej vällagad maträtt? Det är förutsättningarna som tar oss till målet och är de inte bra nog måste vi göra dem det. Lyckas vi vinner vi, publiken, gästerna och det goda vinet.

// Johan Gustafson
Vinbonde med bakgrund inom tennis, gastronomi och service.

Denna sida använder cookies. Genom att fortsätta godkänner du vår användning av cookies.OK