Om Druvkraft

Vilja, Vingård och Värdskap.

Livet som vinbonde här på Vinberget i Velamsund.


Ett första steg. ”Lång historia kort"

Sen år 2000 har jag jobbat som kock. Med stor passion till gastronomi och service.

Ett yrke som lett till spännande jobb i både Sverige och utomlands. Bland annat på ett litet hotell nära Bordeaux. Där kom jag i kontakt med vinodling och tillverkning.  

En tid som inspirerande mig till en sommelierutbildning, för att lära mig mer om vin och kunna jobba med det inom gastronomi- och service. 

Vin är kul och att kombinera det med god mat är fantastiskt. Mat och vin har nu båda en plats i mitt hjärta och håller mitt nyfikna intresse igång.

Sommaren 2017 stöter jag på Vinberget i Velamsund för första gången. En då övergiven plats och jag kan ej längre motstå den inre drivkraft som växer i mig. Jag vill ta hand om denna vingård, lära mig om den, samt om vinodling i Sverige!

Tänker stort, börjar smått.

Det gjorde mig dock ledsen att se vingården övergiven och jag minns att jag tänkte; Det måste finnas ett bra sätt att vårda vingården på, men hur?

Frågorna jag ställde mig, gav mig ungefär samma svar: Med Gott Värdskap - för naturen och som kan leda den i rätt riktning. 
Ett filosofi jag inspireras av, med likheter till; Gastronomi, Service, Glädje och Utveckling.

Får vingården växa på bästa sätt, ger den oss en vacker plats och goda druvor till vin.

Våren 2020 tar min resa fart och sommaren 2022 har jag min första vinprovning härifrån.
En spännande resa har börjat och vem vet vart den kan leda? 

Odling på gastronomisk nivå

Gastronomi och vinodling ser jag tydliga likheter med! Är det bra skapar det lättare intresse för sig!  

För vem vill betala för ett halvdant vin, eller en ej vällagad maträtt? 

Som jag ser det är det i samtliga fall även förutsättningarna som tar oss till målet och är de inte bra nog måste vi göra dem det! 
Lyckas vi vinner vi; Publiken, Gästerna och det goda Vinet.

// Johan Gustafson
Vinbonde med bakgrund inom, gastronomi och service.

Denna sida använder cookies. Genom att fortsätta godkänner du vår användning av cookies.OK