Om Druvkraft

Vilja, Vingård och Värdskap.

Livet som vinbonde här på Vinberget i Velamsund.


Ett första steg.

Mitt första jobb var som tennistränare. Från barn, till vuxna och tävlingsspelare. Efter det fortsatte det inom gastronomi och service. Bland annat på en vingård i Bordeaux (2010 - 2011).

Tiden i Bordeaux var skoj, utmanande och inspiration till en sommelierutbildning. Att jobba med dryck är spännande men det finns ofta något jag saknar var gång jag exempelvis provar ett intressant vin. Då vill jag vara på platsen där det kommer ifrån och lära mig mer om metoderna i hur det är gjort.

Sommaren 2017 stöter jag på Vinberget i Velamsund för första gången. En då övergiven plats och jag kan ej längre motstå min inre drivkraft. Jag vill bli vinbonde!

Någon egentlig vinbonde ser jag mig dock inte som, inte än! Vinberget är heller inte någon egentlig vingård, inte än! 
Jag ser arbetet här som en lärdom i att förstå Vinbergets förutsättningar till växtkraft för druvor och hur vi bäst når dit. "Med nyfikenhet, glädje och goda samarbeten kryssar jag framåt."

Tänker stort, börjar smått.... Jag börjar!

Var gång jag besökte Vinberget gjorde det mig ledsen att se platsen så övervuxen och övergiven. Jag minns att jag tänkte; Det måste finnas ett bättre sätt att vårda den på, men hur?

Frågorna jag ställde mig, gav mig ungefär samma svar: Med gott Ledarskap - för naturen här och som kan leda den i rätt riktning. 
En typ av processtyrt ledarskap jag inspireras av, med liknelser till; Service, Värdskap, Idrott, Glädje och Utveckling.

Får vingården växa på bästa sätt, ger den oss en vacker plats och goda druvor till vin.

Våren 2020 tar min resa fart här och vem vet vart den den kan leda.

Odling på elitnivå.

Idrott, gastronomi och vinodling ser jag vissa tydliga likheter med! Är det bra skapar det lättare intresse för sig!  

För vem vill betala för att se en medioker match? Dricka ett halvdant vin? Eller äta en ej vällagad maträtt? 

Som jag ser det är det förutsättningarna som tar oss till målet och är de inte bra nog måste vi göra dem bra! Lyckas vi vinner vi; publiken, gästerna och det goda vinet.

// Johan Gustafson
Vinbonde med bakgrund inom tennis, gastronomi och service.

Denna sida använder cookies. Genom att fortsätta godkänner du vår användning av cookies.OK