Åren på vinberget

Spännande år på Sveriges äldsta bevarade vingård

Melker

2022 / Nothing grapes comes easy.

Hagelvinet..

Efter ett nytt spännande vinår är det nu dax att summera det och blicka vidare framåt inför 2023 osv...

Efter en lite segdragen vår kom tillslut en solig, varmt och torr sommar. Lite kyligare nattetid vilket gjorde att luftfuktigheten var påfallande hög och tyvärr även påverkade en större del av vinrankorna negativt med svampsjukdomen Mildew bland annat.

En annan negativ händelse var den hagelskur som kom 16 juni och förstörde större delen av de grenar som börjat växa ut samt även barkvävnaden på många av vinrankornas bärande fjolår-skott. Resulterade i lite sämre växtkraft över sommaren.

Vi planterade denna vår drygt 100 nya vinrankor och nu har vingården totalt drygt 300 rankor. Till största del Solaris.

Den skörd som blev höll en god kvalitet och årets Solaris skördades den 25 september med en SG på 1 075. En god sockerhalt i druvorna för att göra mousserande vin på.

Detta år hade jag även premiär för Vingårdsvisningar och provningar här i Velamsund av dryck gjort från denna vingård. Det blev provning av Vinbergets Pink Ale anno 2021 samt Velamsund Nouveau anno 2021.
Tre provningar i samarbete med Restaurang Långa Raden och totalt ca 30 gäster. Väldigt uppskattat av både mig och gästerna.

2022-11/melker-06829
2022-11/melker-06862
2022-11/melker-06869
2022-11/melker-06906
2022-11/melker-06930
galleri/1667251070_img-7540
galleri/28ba5add-4dde-47ae-ad0d-11802539aca3
Vingård i Stockholm - nyhet 2021

2021 / May the force be with us.

Det börjar likna en vingård.

Ganska direkt efter skörden i september började arbetet med förberedelser inför 2021.

Ogräs rensades och gjordes om till god kompostjord för kultivering på terasserna och näring vid nyplantering av vinrankor. Under vintern inhandlades två oljefat för att bränna biokol i. Även en större kompostlåda byggdes och vi inledde ett spännande samarbete med Agriton i Kungsängen kring Bokashi och EM produkter för växter och jordbruk.

40 nya vinrankor av sorten Solaris inhandlades av Vingårde i Klagshamn och planteras i maj månad. Vingården rensades även från andra äldre vinrankor av för oss okända sorter och ersattes med Solaris. (Nu har vi koll.)

Året 2021 inleddes med en kall vinter i februari månad och riktigt med snö. I mars kom lite värme och snön smälte. I mars gjorde vi även slutbeskärningen på vinrankorna i Goyot stil.

Våren var sen rätt kall och långdragen men mot slutet av maj / början av juni kom värmen på riktigt och vilken härlig sommar vi fick detta år.

Ett nytt och bättre nät mot fåglar och insekter införskaffades och kring mitten av september månad kunde vi skörda Solarisdruvorna. Det blev i år ca 10 liter med ett SG på 1.075 i socker. Ett bra vinår för Vinberget med andra ord.

Till våren detta år lanserade vi ett öl med druvor från Vinberget på restaurang Långa Raden här i Velamsund. Vi gjorde det i samarbete med Värmdö Bryggeri.

Detta år siktar vi på att både utveckla Vinberget Pink Ale till ännu bättre samt att göra ett första vin härifrån Vinberget i Velamsund.

Blir ett nytt spaennande aar paa en spaennande vingaard i Stockholm - 1
Blir ett nytt spaennande aar paa en spaennande vingaard i Stockholm - 2
Blir ett nytt spaennande aar paa en spaennande vingaard i Stockholm - 3
galleri/vingard-stockholm-galleri-18
galleri/om-oss-vingard-stockholm-8
2021-08/solaris-ny-bild
2021-09/tempimagebt5jlt
2021-09/tempimaget2bq2e
2021-12/9ab11f0a-cc01-4876-add4-e67c7b2165fb
2021-12/tempimagejcukyd
Blir ett nytt spaennande aar paa en spaennande vingaard i Stockholm - 4
galleri/vinlaadan
2020 på Vinberget - Vingård utanför Stockholm

2020 / First cut is the deepest

Från vildvuxet till vingård igen.

I slutet på Mars ungefär har mötena med kommunen tillslut landat i att det blir jag som får äran an arrendera vinberget och driva det som en vingård. Om det var en ära eller ej kanska kan diskuteras med tanke på förutsättningarna när jag kliver in i projektet.

Vinberget har i detta läge stått övergivet i några år och mycket av både vegetation och vinrankornas grenar är väldigt övervuxna.

Har dock ett gott samarbete med kommunen som hjälper mig och vingården väl. De skär övervuxet gräs, rensar bort stora buskar, grenar och byter ut de gamla vinstöttorna mot nya stolpar. Stort tack för fint samarbete!

Mycket av arbetet detta år går därför ut på att rensa bort allt det övervuxna och ta fram vinrankorna igen. Vi beskär vinrankorna försiktigt detta år pga. att den milda vintern och tidigare vår som gör att knoppningen kommit igång tidigt. Vid varje snitt märker vi hur vinrankorna blöder vilket påverkar växtkraften negativt tyvärr. Vi väljer dock ändå att göra detta för att enklare komma åt det övervuxna gräs med mera som växer vilt mellan rankorna så att vi bättre kan jobba med förutsättningar i jorden.

April månad är en hyfsat varm månad och knoppningen kommer igång rätt bra ändå.

Maj månad däremot är betydligt svalare och mer regning. Vinrankorna växer på okej ändå och vi kan i denna månad se ett första tecken på blivande druvor.

Juni är en fantastik månad med mycket sol och värme. På radion hör jag att denna månad varit den varmaste i vad vi kunna mäta historiskt sett. De äldre vinrankorna växer på bra. De yngre har det lite tuffare pga. torkan i marken.

Juli tillbaka till en svalare månad igen. Någon har hört att denna månad tydligen är den svalaset vi mätt på 60 år och det märks även på vingården. Växtkraften avtar något tyvärr. Vi jobbar dock vidare med jorden, övervuxet gräs och uppbindningen av rankor. Detta år som sagt ett år med största fokus på att få fram bra förutsättningar till nästkommande år.

Augusti Nu kommer värmen tillbaka igen och druvorna börjar så även sakta få sin rätta färg. Väldigt spännande att se. Vi upptäcker dock att de söta blå druvorna längs ner blir en spännande måltid för både myror och fåglar tyvärr. Insatser görs för att bekämpa detta. Lite sent upptäckt tyvärr men vi lär oss på vägen och är bättre förberedda nästa år.

September En till början bra månad och druvorna mognar på sig ytterligare. Vi har ett möte med Stefan på Värmdö bryggeri och planerar för att på prov göra ett suröl ihop. Ett spännande projekt och som jag tror kan blir häftig att utveckla även varje år på de druvor som ej når upp till vinkvalité. Skörden planeras till slutet av denna månad.

Oktober Måndagen den 28 sept skördades ca 20 liter druvor som nu tillsammans med Värmdö Bryggeri ska pressas och jäsas till ett spännande, gott druv-öl vi hoppas kunna presentera till er under våren 2021.
Efter skörden städas vingården upp och en första beskäring sker inför nästa år. Jorden kommer även att fräsas och påbörjas plats till vårens nya vinrankor.

En stor kompostlåda byggs där näringsrik jord ska bildas för att sen ge sin näring åter till vingården igen.

Fraan vildvuxet till vingaard i Stockholm igen - 1
Fraan vildvuxet till vingaard i Stockholm igen - 2
Fraan vildvuxet till vingaard i Stockholm igen - 3
Fraan vildvuxet till vingaard i Stockholm igen - 4
Fraan vildvuxet till vingaard i Stockholm igen - 5

Denna sida använder cookies. Genom att fortsätta godkänner du vår användning av cookies.OK